Boczki to adipocyty- komórki tłuszczowe, które są ‘magazynkiem’ który tworzy organizm w obawie przed głodem (odziedziczyliśmy to po naszych przodkach, którzy jedli okazjonalnie). Boczki posiadają i kluseczki i dziewczyny posiadające figurę laseczki ;)...
Doceń odpoczynek i relaks!Organizm wypoczęty i rozluźniony, to organizm zdrowy. Postarajmy się każdą wolną chwilę spożytkować na regenerację sił i uspokojenie poszarpanych nerwów. Po pierwsze należy się wysypiać. Sen jest lekarstwem...
Pierwszy miesiąc ciąży - pierwsza wizyta u ginekologa Przy pierwszej wizycie u lekarza otrzymasz specjalną książeczkę zwaną kartą ciąży. Już od pierwszego miesiąca ciąży będą w niej zapisywane najważniejsze wyniki badań dotyczące Ciebie i twojego dziecka. Kartę ciąży miej zawsze przy sobie...
1 JEDZ MAŁYCH POSIŁKÓW DZIENNIE .POMOZE CI TO W ZAPOBIEGANIU MDŁOSCIOM , KTÓRE MOGĄ DOKUCZAĆ SZCZEGÓLNIE W I TRYMESTRZE , A TAKŻE ZGADZE , NA KTÓRĄ JESTEŚ NARAŻONA W PÓŻNEJSZYM OKRESIE CIAŻY .MNIEJSZE PORCJE POŻYWIENIA DAJĄ ORGANIZMOWI SZANSE NA...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice podczas rozszerzania diety i jak ich uniknąć? Rozszerzanie diety – co to znaczy? Rozszerzanie diety to wprowadzenie pokarmów innych niż mleko do jadłospisu dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie...
Zaparcia u dziecka, czyli zbyt mała częstość wypróżnień – mniej niż 2 na tydzień, ale tez inne trudności jak: potrzeba wypróżnienia z nadmiernym parciem, oddawania zbitego i suchego stolca, zabarwienia bielizny, parcie na stolec bez wypróżnienia – zawsze są podstawą do konsultacji...
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Zdaniem jej autorki wysoko przetworzone jedzenie, przesycone chemicznymi składnikami, zaburza system immunologiczny, który nie rozpoznaje przez to w organizmie wielu groźnych chorób. Dlatego celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawienie stanu zdrowia przez usuwanie chorych komórek....
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Półroczne niemowlę już rozpoznaje twarze, potrafi też pokazać, kiedy się boi lub coś mu się nie podoba. Jego rozwój fizyczny przebiega błyskawicznie, a 6. miesięczne dziecko co kilka tygodni może Cię zaskoczyć nową umiejętnością. Maluchy na tym
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Od początku chcemy się wyróżniać – zarówno jakością, jak i smakiem. Dlatego już 2 wrzesnia MedFood startuje ze swoją dietą pudełkową! MedFood Catering będzie obecny na rynku warszawskim, ale w następnych miesiącach pojawimy się także...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...
Dzieci przeważnie wybierają te dania, które znają najlepiej i które wiedzą, że im smakują. Pod tym względem zupy dla dzieci to przede wszystkim tradycyjny...
Rozszerzanie diety niemowlaka jest konieczne, ponieważ po pierwszym półroczu jego życia wyczerpują się zapasy żelaza zgromadzone w życiu płodowym. Po 6. miesiącu życia dziecka samo mleko mamy nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na żelazo i inne składniki odżywcze...
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...