Obecnie coraz więcej osób – szczególnie rodziców – zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem swojej rodziny. W zmianie nawyków żywieniowych mogą im pomóc ekologiczne kasze pozyskiwane z polskich niskoprzetworzonych zbóż. Takie produkty ma w swojej ofercie marka Helpa, założona przez lekarza i dietetyka. Polskie...
Z pomocą przychodzi odpowiedni sposób żywienia, który pomaga zapobiegać rozwojowi i nawrotom próchnicy. Z drugiej strony, jeżeli spożywamy niezdrowe posiłki możemy mieć problemy z uzębieniem. Związane to jest również ze strukturą żywności, która przylega...
Okres wiosenny oznacza, że nasz organizm narażony jest na duże zmiany temperatur, deszcz, wiatr, czasem jeszcze mróz oraz suche powietrze. Nie sprzyja to naszemu zdrowiu, co widać po nawracających przeziębieniach. Sięgamy po kolejne lekarstwa, które na chwilę przynoszą ulgę, bo działają jedynie na...
Utrzymuje się zwykle tydzień i nie pozostawia powikłań. Jednak gdy się pojawi, może sprawiać trudności w codziennym funkcjonowaniu, dlatego ważne jest odpowiednie i szybkie postępowanie. Odpoczynek w domu Rezygnacja z codziennych obowiązków i pozostanie w domu to pierwsza...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Ciało człowieka składa się w 80% z wody, ciało dziecka w ok. 75%. Zachowanie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu jest zatem bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm nawadnia nie tylko woda, bo do spożywanych w ciągu dnia płynów należą też...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
Bezpieczne rozszerzanie diety niemowlaka, zgodnie z najnowszymi badaniami, ma miejsce wtedy, gdy organy wewnętrzne (w tym jelita) są już wystarczająco dojrzałe, aby strawić inny pokarm jak mleko mamy. W praktyce rozszerzanie diety niemowlaka eksperci rekomendują u dzieci po skończeniu 6 miesiąca życia. Rozszerzanie...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Normalna temperatura ciała u człowieka wynosi 36,6°C. Za stan podgorączkowy uważa się temperaturę w granicach 37,5°C – 38°C, natomiast o gorączce mówimy jeśli temperatura przekroczy 38°C. Gorączka u dziecka z reguły jest odpowiedzią na stan chorobowy. Rozwija się, gdy do organizmu wtargną...
Alergia – (greckie: allos – inny, ergos – reakcja) to nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny zazwyczaj czynnik – inaczej uczulenie. Układ odpornościowy organizmu człowieka traktuje te niegroźne substancje jako elementy zagrażające, co wywołuje reakcję mającą na celu...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Zaburzenia snu prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji – pogorszenia pamięci, funkcji motorycznych, gorszej odporności na stres, problemów w kontrolowaniem emocji, czy pogorszenia zdolności do nauki. Sen jest niezwykle ważny – to on zapewnia nam regenerację, reguluje nasz metabolizm, pracę...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....