Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
Metody tworzenia wyników badań • Metoda ilościowa pozwala określić dokładny poziom danego elementu i wyrażona...
W czasach naszych przodkiń medycyna nie była rozwinięta, a ciąża dla kobiety była bardzo tajemniczym stanem. Skutkiem niewystarczającej wiedzy medycznej była duża śmiertelność niemowląt. Niewiasta nie wiedząc czym była spowodowana...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Mam za sobą – łącznie – ponad roczny staż w karmieniu piersią. Starszą córkę karmiłam 4 i pół miesiąca, synka karmię już 8 miesięcy i póki co końca nie widać. :) Tak – jestem zwolenniczką naturalnego karmienia, ale uważam, że każda kobieta ma prawo do własnego...
- Badania naukowe i praktyka kliniczna wykazały, że najskuteczniejszym sposobem przywracania prawidłowego nawodnienia jest podawanie tzw. doustnych płynów nawadniających – DNP. Produkty te doskonale przyjmowane są przez organizm...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Odparzona pupa może się zdarzyć u każdego maluszka, zarówno wychowywanego w pieluszkach tetrowych, jak i popularnych pampersach. Powstawaniu pieluszkowego zapalenia skóry sprzyja oczywiście brak dostępu powietrza i styczność skóry z...
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...
Witamina C, która występuje w kwaszonej kapuście, pomaga w walce z drobnoustrojami i wzmacnia odporność. Sok można stosować do płukania gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera on również witaminę B12, która pomaga zachować idealną pracę umysłu i dobry nastrój, a w dodatku uodparnia...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...