Większość z nas na postanowieniach jednak kończy. Wpadamy w wir pracy, codziennych obowiązków, nowy rok w niczym nie różni się od starego. W przestrzeganiu postanowień noworocznych przeszkadza nam dosłownie wszystko – siłownia jest za daleko, książka jest za gruba, a chipsy...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Witaminy i minerały w codziennym jadłospisie Skomponowanie diety dostarczającej do organizmu mamy, a tym samym i dziecka, odpowiednich witamin i minerałów we właściwych ilościach jest niezwykle trudne. Niestety często w codziennym...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Do produkcji organicznych i zdrowych kosmetyków wykorzystuje się tylko naturalne procesy. Proces destylacji, suszenia, ekstrakcji i tłoczenia z pewnością podwyższa ich cenę. Dodatkowo muszą one spełniać dość wysokie normy. Jednak jeśli zdecydujemy się na naturalny kosmetyk,...
Zgryz dziecka zaczyna kształtować się już w życiu płodowym. Wtedy również powstają zawiązki zębów mlecznych oraz stałych i tworzy się żuchwa. Na prawidłowy rozwój tych części ciała maluszka w czasie ciąży ma wpływ dieta przyszłej mamy, która powinna...
Zęby mleczne są słabiej zmineralizowane niż zęby stałe, dlatego próchnica u małych dzieci postępuje bardzo szybko. Nieleczona prowadzi do ropnych powikłań, bólu, konieczności zażywania przez dziecko antybiotyków, przedwczesnego usuwania zębów, problemów ze zgryzem, a nawet...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Już w diecie przyszłej mamy nie może brakować produktów bogatych w białko, wapń, fosfor i witaminę D. Z kolei nadmierne spożywanie przez kobietę w ciąży węglowodanów i objadanie się słodyczami osłabia formujące się
Pielęgnuj skórę Przed nałożeniem makijażu dokładnie oczyść skórę, przetrzyj ją tonikiem, a następnie nałóż nawilżający krem do skóry suchej. Wybieraj formuły hipoalergiczne, kojące i testowane dermatologicznie, aby nie dopuszczać do podrażnień i reakcji uczuleniowych....
Taki zabieg pomoże usunąć z dziąseł i całej jamy ustnej resztki jedzenia oraz bakterie. Wacik nawińmy na palec wskazujący i bardzo delikatnie przetrzyjmy najpierw jedno, potem drugie dziąsło na całej długości. Do każdego dziąsła używajmy osobnego wacika. Ząbkowanie niemowląt...
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Lekarz przepisując dziecku antybiotyk, powinien brać pod uwagę rodzaj infekcji, objawy i stosowane wcześniej lekarstwa. Także ważne jest, jak dziecko reagowało na brane wcześniej leki. Gdy kuracja antybiotykami okaże się niezbędna, powinnaś zastosować się do wszystkich...
Ludzie są tak skonstruowani, że łatwo wierzą we wszelkie cuda, a mity szybko uznają za fakty. To co mistyczne, niepoznane, cudotwórcze bardzo szybko ogarnia nasze umysły, przyciąga i zachęca do spróbowania. Ale alternatywa do takich...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która rozpoznawana jest już u niemowląt. W przypadku tej alergii czynnikiem uczulającym jest białko mleka. Organizm reaguje na nie jak na bakterię lub wirusa i zaczyna się przed nim bronić. Alergia to nieprawidłowa odpowiedz...
W większości przypadków przygotowanie maseczki jest bardzo proste i tanie a potrzebne składniki znajdziemy pod ręką, bo w domowej kuchni. Jeżeli skóra na naszej twarzy, szyi czy dekolcie wymaga interwencji, przygotujmy maseczkę odpowiednią dla cery. Maseczka z kawy i mleka
Już niedługo nadejdzie wytęsknione lato a wraz z nim gorące słońce. Z pewnością każda z nas uwielbia się opalać, jednak co z nadmierną opalenizną, to przecież więcej zmarszczek i ryzyko raka skóry. Mamy jednak jeszcze czas, aby się zastanowić, jak rozsądnie korzystać z kąpieli słonecznych.
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...