Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Rachunki – zmora każdego gospodarstwa domowego. Kwoty, które musimy uiścić za prąd, gaz, wodę spędzają nam sen z powiek. Tymczasem media, co chwilę podają informację o nowych podwyżkach, nasz portfel staje się coraz szczuplejszy....
Świąteczne przygotowania pochłaniają wiele naszego czasu i energii. Niejednokrotnie ze względu na obowiązki i brak czasu na spokojne posiedzenie z rodziną błagamy o to aby już się skończyły. Jednak można to...
Filtry do wody to dość nowy, ale coraz bardziej popularny temat wśród konsumentów na całym świecie. Zastanówmy się...
Na sylwestra, którego robimy w domu i zapraszamy grono znajomych warto ustalić wcześniej co będziemy jedli. Zróbcie listę potraw i przydzielcie je do poszczególnych uczestników zabawy. Na pewno w waszym gronie...
Skąd i kiedy się wzięła choinka? Niegdyś obowiązkowym elementem Bożego Narodzenia była zielona gałąź, którą przybijano do drzwi domów. Oznaczała ona życie, zdrowie oraz pomyślną wegetację roślin. Dodatkowo w Polsce przygotowywano ozdoby z opłatka, sięgające swą...
Każdy chciałby, aby w Boże Narodzenie niczego nie zabrakło na świątecznym stole i żeby każdy dostał choć mały upominek. Nie jest to łatwe, szczególnie gdy mamy liczną rodzinę i na święta odwiedza nas mnóstwo gości.
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Święta Bożego Narodzenia to również najbardziej stresujący okres w całym roku. Jest tyle do zrobienia – zakupy, prezenty, gotowanie, sprzątanie, wysyłanie życzeń, dekorowanie domu – to wszystko zajmuje...
Solisz?Słodzisz? Jak to jest z jedzeniem dla naszych maluszków. Czy gotując dla nich używasz soli?Czy sól ma w ogóle jakąś wartość odżywczą? Czy dosładzasz desery, napoje? Czy naturalna ilość cukru w produktach nie jest wystarczająca?,Solisz?Słodzisz? Odkąd...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Przepis, w którym się rozsmakowaliście to schab a'la Marlena
Organizatorzy zapraszają na kolejne warsztaty, które są częścią projektu Zdrowy Przedszkolak - kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.Celem projektu jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania. Warsztaty...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Wegetarianizm wywodzi się z Indii ale również jednocześnie rozwijał się na terenie Morza Śródziemnego. Wyróżniamy kilka...
Odpowiednio dobrane przyprawy decydują o smaku potraw. Jednak nie każda pasuje do wszystkiego... Oto lista popularnych potraw wraz z przyprawami, które powinniśmy do nich stosować: Zupy
Na pierwszy rzut oka organizacja wesela to sprawa łatwa – wystarczy przecież odpowiednio wcześnie zamówić salę, wybrać suknię ślubną, zainteresować się fotografem i kamerzystą. Jednak kiedy przychodzi co do czego, okazuje się,...