Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Co możemy zrobić dla naszego organizmu by prawidłowo funkcjonował? W pierwszej kolejności należy trzymać regularność posiłków, która zapewni energię na cały dzień. Jadłospis...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Charakterystyka bólu menstruacyjnego Terminy „ból menstruacyjny” i „bolesne miesiączkowanie” są powszechnie uważane za synonimy w praktyce klinicznej i literaturze. Wskazują na kurczowy, tępy, pulsujący ból, który zwykle występuje w obrębie podbrzusza i pojawia się tuż przed...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jednak jeśli chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Czy dzieci mogą jeść grzyby? Tak, ale tylko te grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka...
Sezon urlopowy sprzyja wypoczynkowi i dbaniu o siebie. Wiele osób właśnie w wakacje poprawia swoją aktywność fizyczną i bardziej dba o wygląd. Mamy dla Was jeszcze ciekawszą propozycję – z nami możecie zadbać o swoje zdrowie i spędzić lato w stylu Eko! Tego...
Nadeszło lato, a wraz z nim wakacje! Sezon na urlopowanie i letnie wyjazdy. Postaraj się w tym roku znaleźć kilka chwil tylko dla siebie, bo wypoczęta mama, to szczęśliwa mama. Dlatego w sezonie urlopowym warto o siebie zadbać i odpocząć. Jeśli dzieci są na...
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje...
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Karmienie piersią przyspiesza obkurczanie macicy, obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych (nowotwór sutka, endometrium, jajnika), a także chroni przed niedokrwistością z niedoboru żelaza. Dodatkowo umacnia więź między matką a dzieckiem i przeciwdziała wystąpieniu depresji poporodowej [1-3]. Mleko...
Niestety długotrwała nauka zdalna przyczynia się do tego, że uczniowie spędzają długie godziny przed komputerem w pozycji siedzącej. Prowadzi to do wad postawy i obniżenia ogólnej wydolności organizmu, zwłaszcza gdy pozbawia się ich jedynej formy aktywności...
Jednym z wiodących trendów na rok 2021 jest bycie eko. I nie chodzi wyłącznie o żywność bio, która królowała w przeszłości. Tym razem rodziny chcą dokonywać bardziej odpowiedzialnych i ekologicznych wyborów, ale przede wszystkim takich, które będą korzystne dla ich zdrowia. Dlatego...
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Przy takim rozłożeniu posiłków ułatwiamy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie najlepiej...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Przekąski często kojarzone są z produktami niezdrowymi, które nie wnoszą nic dobrego do naszego organizmu. Jednak wcale tak nie musi być! Przekąski mogą zawierać szereg witamin i składników mineralnych, tylko trzeba wybierać te z dobrym składem. Dlatego...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....