Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Jak skutecznie wypośrodkować ekspozycję na słońce w czasie letniego wypoczynku? Dlaczego słońce jest potrzebne? Światło słoneczne ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Bez słońca nie byłoby przecież życia. Przede wszystkim jest ono najważniejszym...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Już od początku ciąży organizm zwiększa produkcję progesteronu i relaksyny. Hormony te rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a to sprawia, że pokarm jest wolniej przesuwany w układzie pokarmowym, dzięki czemu substancje odżywcze lepiej się przyswajają i przedostają do krwi, która trafia...
W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Jeśli masz swoje ulubione przepisy na tartę podziel się nimi z nami w komentarzach. Tymczasem prezentujemy kilka pysznych, smacznych...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Dom przystrojony bożonarodzeniowymi akcentami będzie pięknie...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Pogoda nie zachęca do tego, by godzinami stać w kuchni. W upały także maleje apetyt i bardziej smakują domownikom rzeczy lekkie, a zwłaszcza takie,...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...