Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Opryszczkę wywołuje wirusopryszczki zwykłej Herpes simplex. Istnieją dwa typy tego wirusa: * typ 1 (HSV-1) - może wywoływać zmiany w okolicy ust, a także wokół nosa i oczu, * typ 2 (HSV-2) - wywołuje opryszczkę narządów płciowych.Szacuje się, że ponad 80%...
Gdy na dworze pada maluch nie musi ziewać z nudów. Dzieci są szalenie kreatywne i mają pomysły, które dorosłym nie przyszłyby do głowy. Ale od czasu do czasu warto im coś podpowiedzieć...Bańki mydlane. Uwielbiają je dzieci w każdym wieku. Daj dziecku sitko i puszczaj...