Współcześnie coraz więcej osób wybiera terapię inhalacyjną, jako wsparcie procesu leczenia alergii, czy też osłabiania jej objawów. Zwrot właśnie w tym kierunku ma wiele przyczyn. Przede wszystkim,...
Tendencja wynikająca z danych statystycznych, uświadamia skalę problemu. W krajach uprzemysłowionych częstość występowania chorób alergicznych wzrasta od ponad 50 lat, a ilość uczuleń na co...
Dziecko to dla wielu rodzin długo wyczekiwany...
W Polsce pylenie roślin zaczyna się przeważnie w pierwszej połowie lutego (leszczyna i olcha). W czasie tak ciepłej zimy oraz wczesnego przedwiośnia jakie mamy w tym roku pyłek tych roślin mógł pojawić się...
Gdy twoje maleństwo tylko pojawi się na świecie od razu zostanie dokładnie zbadane przez lekarza specjalistę jakim jest neonatolog. Zbada on wnikliwie wszystkie czynności życiowe malucha, aby...
W układzie pokarmowym człowieka znajduje się wiele rodzajów bakterii. Większość z nich korzystnie wpływa na organizm poprzez wspomaganie układu trawiennego, są to tzw. dobre bakterie. Jednak...
Wpływ nikotyny...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
Na co szczepimy? Zacznijmy od tego, że szczepienia...
Alergie wziewne są bardzo niebezpieczne, ponieważ nieleczone mogą prowadzić do astmy. Najczęściej spotykane są uczulenia na pyłki roślin, a także roztocza kurzu domowego...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Główne alergeny pokarmowe to jaja, orzechy, mąka, ryby i mleko. Właśnie alergia na mleko krowie to ostatnio coraz częściej diagnozowana alergia pokarmowa.
W dzisiejszych czasach alergie są bardzo powszechne zwłaszcza u dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już przy wprowadzaniu do menu małego dziecka nowych produktów. Nie należy ich bagatelizować,...