Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dlatego, jeśli menopauza już doprowadziła do przekroczenia prawidłowej masy ciała, pora zrewidować dotychczasowe nawyki żywieniowe i podjąć konkretne działania. Zobacz, co musisz zmienić i przekonaj się, że odchudzanie w okresie menopauzy to nie „mission impossible”. Mniej kalorii...
Tradycyjne Pad Thai…Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Wśród osób, które przeżyły udar, około 70 proc. pozostaje niepełnosprawnymi, przy czym 50 proc. wymaga pomocy i opieki innych osób z powodu upośledzonej sprawności fizycznej i psychicznej. Jak rozpoznać Udar nie pozwala się uśmiechnąć...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Estrogeny i progesteron przygotowują błonę śluzową macicy do implantacji zarodka. Estrogen wpływa także na gospodarkę wapniową w kościach i pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. Dodatkowo wpływa na śluzówkę...
Pozwolę sobie zacytowac tutaj artykuł który znalazłam na stronie http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670 dotyczący posiłków dloa dzieci 1-3 latka"(...) Małe dzieci powinny jeść 5 lub 6 posiłków dziennie. Nie należy zmuszać dziecka...
Dieta pudełkowa staje się coraz bardziej popularnym wyborem wśród osób dążących do zdrowego stylu życia. Dzięki niej można cieszyć się zbilansowanymi posiłkami bez konieczności spędzania wielu godzin na zakupach i gotowaniu. Istotną zaletą tej formy odżywiania jest łatwy dostęp do różnorodnych składników...
Menopauza nie jest łatwym okresem dla wielu z nas. Zdarzają się oczywiście przypadki, że przechodzi ona niemal niezauważona, ale nie są one częste. Tym bardziej, że to, kiedy zaczyna się menopauza wcale nie jest takie oczywiste. Pierwsze objawy menopauzy – kiedy się zaczyna? Uderzenia...
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Ponad 17 mln osób na świecie rocznie doznaje udaru mózgu. Stan ten stanowi poważne zagrożenie, dlatego rozpoznanie objawów udaru i szybkie udzielenie pierwszej pomocy odgrywa kluczową rolę w ratowaniu życia. Dowiedz się, jakie są przyczyny udaru, jak go rozpoznać i jak wygląda leczenie udarów...