Krokiety z pieczarkami i żółtym seremKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 8, liczba wizyt: 32421 |
Nadesłane przez: monik231 09-02-2011 18:44
300 g mąki
2 łyżki oliwy, lub oleju
20 g suchych drożdży, lub surowych
200 ml wody mineralnej
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1.Z połowy lekko podgrzanej wody ,cukru i drożdży przyrządzić rozczyn i podsypać około dwoma łyżeczkami mąki.
2.Gdy zacznie rosnąć, połączyć go z resztą przesianej mąki, wymieszać widelcem, dodać oliwę, posolić i wyrobić, dodając po trochu resztę wody ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne).
3. Zagniatać aż zacznie odstawać od ręki, po czym
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować na posmarowaną oliwą blachę. Posmarować sosem, dodać składniki, według upodobań, posypać ziołami prowansalskimi i upiec. ( Ja piekę w 300 stopniach przez około 10 minut).
4. Pyszny i naprawdę prosty sos, można zrobić, rozrabiając koncentrat z wodą, dodać czosnek (np. w proszku), bazylię, sól, oraz zioła prowansalskie.
Ciasta wychodzi tak na 4 osoby, u mnie i się najadamy, ale jeżeli wolicie więcej, lub jesteście bardzo głodni, to oczywiście można zrobić dwie, z podwójnej ilości składników. Moim wszystkim znajomym bardzo smakuje to ciasto i mam nadzieję, że wam również będzie.
Życzę miłego pieczenia i mam nadzieję, że sie uda.
SMACZNEGO!