|
gru 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | | | | | |
-
Weekend
Nadesłane przez: jkm 27-02-2010 23:15
Wczoraj nic nie pisałam bo na obiad była ogórkowa i kupne paluszki rybne (dodam, że z Lidla bo są prawdziwe rybkowe nie mielone) no i tak jakoś obolała byłam że się mi nie chciało.
Dzisiaj hmm zupa dzieci zjadły hihi ogórkową a my popiliśmy w kubeczku co zostało a na drugie danie był kotlet panierowany z karkówki i dwa ryże żółty i czerwony a na dokładkę kukurydza w masełku. Deserek to szarlotka.
Jak te kotlet się robi? Kupujemy karkówkę bez kości a jeśli z, to tę kość logiczne trzeba wyciąć. Rozbijamy porządnie kotlety i doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem i niech sobie tak poleżą się przegryzą. Jak już ryże się gotują to wtedy smażę kotlety...mąka, jajko, bułka....powtórzyć to co między kropkami.
Ryż żółty zwany inaczej po hindusku, Marek jak był w Anglii to się tam nauczył go robić a jak mi pokazał to już sam zapomniał. Ryż prażymy w garnku na rozgrzanym mocno oleju do uzyskania złotego koloru, trzeba mocno mieszać żeby się czarny nie zrobił i gdy już jest złoty kolor dosypujemy cebulę w kostkę i chwilkę podsmażamy łącznie. Zmniejszamy drastycznie grzanie albo nawet na chwilę zdejmujemy z palnika i zalewamy wrzątkiem w ilości takiej aby poziom wody był na jakieś 1,5 cm nad ryżem. Doprawiamy solą 1 łyżeczka i curry sypiemy tak aby mocno żółto było (polecam kamis albo kotany) można jeszcze pieprzu odrobinę dodać i znowu na palnik. Gotujemy aż woda się wygotuje, nie mieszamy ryżu. Aby sprawdzić czy już wody nie ma przechylamy garnek do pionu i jeśli ryż zjeżdża to jest woda i dalej gotujemy jeśli się nie ruszy to wyłączamy i ryż pod przykryciem czeka na zjedzenie.
Ryż czerwony po jugosłowiańsku. Zaczynamy podobnie prażymy ryż na oleju , gdy jest złoty zalewamy wrzątkiem i doprawiamy solą, dużo czosnku wyciśniętego, papryka słodka i ostra, i dwie łyżeczki czubate przecieru pomidorowego. Zamieszać i niech się pyrka sprawdzamy czy się woda wygotowała, zamieszać na koniec i zjadać.
Kukurydza mrożona wrzucona na wrzątek osłodzony ma się gotować 15 minut od ponownego zagotowania. Na talerz lub do miski masełko na to nałożyć niech się rozpuści i podawać.
Szarlotkę opiszę jutro bo dzisiaj mi się już nie chce.
Zamknij
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku