Ciasto bananowe - Co się dzieje w kuchni i nie tylko
Znajdź nas na
|
gru 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | | | | | |
-
Ciasto bananowe
Nadesłane przez: jkm 21-02-2010 14:45
Dla tych co będą poszukiwać albo przypadkiem tu trafią i będą chcieli szeroko ogólnie zachwalane ciasto spróbować samodzielnie ukręcić podaję przepis:
Ciasto bananowe
110 ml oleju/0,5 szklanki nie całe
110 g białego cukru/0,5 szklanki
110 g brązowego cukru lub 220 g tylko białego/0,5 lub 1 szklanka
2 jajka
3 przejrzałe banany - im ciemniejsze i bardziej miękkie, tym lepsze(zmiksować w malakserze)
260 g mąki/1 i 3/4 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
włoskie orzechy i rodzynki - na objętość "czubata szklanka" - 2 garście
kilka kropel olejku pomarańczowego
Rozgrzać piec do 160C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę dokeksu. W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 min. Zmieszać mąkę z proszkiem i sodą, i dodać połowę do miksera. Ubijać 1 min, dodać banany i resztę mąki, ubijać 3 min. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, przelać do formy i piec 90 + min na 160 stopni.
Sprawdzić patyczkiem w środku po około 70 min. Musi być bardzo brązowe i będzie miało ładne pęknięcie wzdłuż, a orzechy i rodzynki nie opadają na dno.
Taka rada jeśli ktoś ma już zleżałe banany to może je obrać pozgniatać albo zmiksować i zamrozić też super się nadają do ciasta na później jak się zachce a nie ma świeżych.
Zamknij
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku