Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
W dzisiejszych czasach alergie są bardzo powszechne zwłaszcza u dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już przy wprowadzaniu do menu małego dziecka nowych produktów. Nie należy ich bagatelizować,...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego...
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
nietolerancja glutenu. Czy są na forum jakieś osoby które mają problem z glutenem, tzn z jego nietolerancją lub alergią na niego? A może znacie osoby chore na celiakię lub crohna? Chciałabym sie dowiedzieć jakie są objawy kiedy i w jaki sposob zostaly zdiagnozowane, jakie badania zostaly przeprowadzone....
Celiakia jest chorobą, w efekcie, której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Zasadniczo choroba polega na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w zbożach. Niekiedy...
Kaszka z glutenem dla półrocznego dziecka.... Cenię sobie Wasze rady i przy tych radach zostanę. Bo jak widzę, mimo, że pytanie było zadane ekspertowi (i widziałam, że faktycznie jest na forum) odpowiedzi jednak nie uzyskałam i pojęcia nie mam dlaczego.2%blokersSz,Kaszka...
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Kasia ma 26 lat. Od drugiego roku życia mieszka i wychowuje się w rodzinie adopcyjnej. Dziewczyna urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym i z FAS...
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...