Opublikowany przez:
Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: onlyyounqj freepik
Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym stole, wzbudza pozytywne emocje wśród zarówno tych małych, jak i większych biesiadników. Przedstawiamy wypróbowany przepis na seromakowiec na kruchym spodzie, który pokocha Twoja rodzina.
Seromakowiec na kruchym spodzie – PRZEPIS
Składniki:
składniki ciasta kruchego:
składniki masy makowej:
składniki masy serowej:
Wykonanie KROK PO KROKU
KROK 1 – Seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaą blaszkę.
KROK 2 – Pyszna masa makowa
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
KROK 3 – Pyszna masa serowa
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
jwrw67
2019.01.01 23:51
Super przepis , zrobiłam pierwszy raz na święta i okazał sie strzałem w dziesiątkę. Pyszne ciasto,
aga222
2016.12.22 23:35
właśnie taki sernik z mną chodzi! Kupiłam już składniki ale kupiłam gotową masę makową z helio. Jak myślicie puszka ma ok 850 gram to mam dać całą czy z 3/4? Jak dam i 1/2 to się nie zmarnuje zrobię jakieś babeczki czy coś tylko właśnie zastanawiam się ile dodać hmm
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!