Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Nowalijki - zastrzyk świeżych witamin czy szkodliwych toksyn@pxabay.pl
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki zawierają dużo szkodliwych dla nas związków. Wszystko zależy od sposobu ich uprawy. Warzywa hodowane pod folią w tunelach lub w szklarniach i nawożone chemicznie tracą swą wartość. Chłoną one z gleby trujące azotyny, rtęć, ołów czy miedź, a także pozostałości po środkach ochrony roślin. Cenny potas, żelazo czy magnez w takim towarzystwie tracą na swojej wartości. Warzywa, które gromadzą najwięcej toksycznych substancji to: szczypiorek, sałata, rzodkiewka, wszelkie odmiany kapusty, kalafior oraz szpinak.
Tego rodzaju nowalijek nie podawaj dzieciom do trzeciego roku życia. Gdy już są większe, rób to z umiarem. Wiosenne młode warzywa powinny stanowić dodatek do posiłku, a nie jego podstawę. Unikaj też przyrządzonych z nich soków i wywarów. Jak jeszcze powinnaś się zabezpieczyć przed szkodliwymi substancjami?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Patrycja Sobolewska
2016.03.31 10:47
toksyny najgorsza rzecz !
gocha2323
2016.03.31 10:31
najlepsze swoje z własnej działki!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.