Opublikowany przez:
Kasia P.
2017-06-29 15:42:07
Klasyka wakacyjnej i zimowej odporności. Maliny latem warto jeść w każdej formie i warto te smaki przechowywać na zimę.
Składniki:
Wykonanie:
Wypłukać maliny i przełożyć do garnka. Dodać wodę i postawić na gazie. Mieszając, gotować przez 5 minut. Przecedzić maliny przez sito. (Resztki z malin, które zostają na sicie można wykorzystać do dżemu, ciasta lub lodowego deseru.) Poczekać aż syrop ostygnie. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać i ponownie włączyć gaz na 10 minut. Zebrać pianę, jeśli się pojawi. Rozlać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Postawić do góry dnem do wystudzenia. Jeśli któryś słoiczek lub buteleczka nie złapały i odskakuje od nich zakrętka można je pasteryzować.
Takie lekarstwa z natury to doskonały upominek dla bliskich, gości i na inne miłe okazje, kiedy tylko chcemy komuś życzyć zdrowia i choć odrobiną odporności kogoś obdarować. Nie zapominajcie też oczywiście o sobie, bo zdrowie rodziców to skarb!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia
2017.07.03 19:29
Miete i ja bede ,,przerabiac,,. Super przepis!
Kasia P.
2017.07.03 11:00
Polecam - pyszna sprawa. Zaczęłam do niego dodawać zmielonych orzechów włoskich i jest jeszcze lepsze! :)
Stokrotka
2017.07.02 19:55
O! Fajne to pesto z mięty, chyba sobie zrobię. Tyle mięty że aż szkoda że się miałaby zmarnować
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!