Opublikowany przez:
Melisa
2011-12-31 16:51:39
Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. W Polsce nadal uprawia się go sporadycznie, raczej amatorsko. Jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych. Zazwyczaj jest uprawiany przez 3-4 lata. Jesienią zasycha jego nadziemna część, a w glebie pozostają karpy, z których na wiosnę wyrasta pęd.
Roślina ma wysokie wymagania glebowe - o wysokiej zawartości próchnicy i substancji odżywczych. Powinien być uprawiany w miejscu osłoniętym przed wiatrem i nasłonecznionym. Jest rośliną mało odporną na mróz i zaleca się okrywanie przed zimą.
Karczochy sadzi się w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Częścią jadalną są pędy kwiatowe o średnicy około 7-10 cm. Usuwa się z nich jednak zewnętrzne stwardniałe łuski okrywy i stwardniały czubek u starszych pąków. Zbiera się je przed momentem, gdy zaczynają się rozwijać - rozwarte i ciemne nie nadają się do jedzenia. Jadalne są także wybielone ogonki liściowe – jako dodatek do surówek lub ozdoba. Zbiór trwa od lipca do końca września, a nawet dłużej. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez około miesiąc.
U nas dostępne są właściwie dwie odmiany karczochów: duże, z zielonymi, okrągłymi pąkami, i małe, podłużne, w kolorze fioletowym.
Karczochy zawierają m. in. karoten, witaminę B1 i B2, PP i C oraz 3% cukrów, 3% białka, tłuszcz. Może być spożywany przez chorych na cukrzycę.Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, karczoch zapobiega odkładaniu się nadmiernej ilości cholesterolu i dobrze działa na układ pokarmowy i krwionośny. Karczochy hiszpańskie z uwagi na swoją zawartość witamin i soli mineralnych oraz innych składników, należą do jednych z najzdrowszych warzyw.
Najpopularniejszym sposobem jedzenia ugotowanych karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. ziołowym, i wysysanie, poczynając od nasady. Robimy to rękoma, a gdy dojdziemy do dna a kwiatowego wewnątrz kwiatu kroimy nożem na mniejsze kawałki i jemy widelcem. Nie zjadamy natomiast drobnych pręcików, które odkrawamy i odkładamy na bok. Przed użyciem widelca myjemy ręce w miseczce z wodą, która powinna stać na stole.
Można je również konserwować, smażyć i piec. Karczoch dobrze komponuje się z anchois, bazylią, jajkami, cytryną, parmezanem, pomidorami. We Włoszech młode główki kwiatowe po ugotowaniu zalewa się oliwą i przechowuje.
Karczoch ma swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jest uważany za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych.
Gdy dokonujemy zakupu tego warzywa, należy wybierać tylko te, które mają jeszcze szczelnie zamknięte koszyczki. Płaszczyzna cięcia nie może być wyschnięta i pomarszczona, a listki powinny być jędrne, soczyste i twarde. Po tygodniu od zebrania liście karczochów brązowieją i wysychają, dlatego kupując karczochy należy wybierać owoce zbite i dorodne, z mocno zaciśniętymi liśćmi. Nie są niestety zbyt trwałe, ale zawinięte w szmatkę można je przez 3 dni przechowywać w lodówce lub (jeśli mają długie szypułki) wstawić jak kwiaty do wazonu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!