Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-09-25 11:26:05
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa jcomp na Freepik
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella w partii żółtego sera w plastrach. Nie zaleca się spożywania go.
Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów bakterii Salmonella, do najpopularniejszych należą: Salmonella typhi i paradury, Salmonella paratyphi, Salmonella bongori oraz Salmonella enterica. Salmonellozą można się zarazić poprzez zjedzenie pokarmu albo wody zanieczyszczonej tymi bateriami. Bakterie Salmonelli można spotkać zarówno w organizmach ludzkich, jak i zwierzęcych, ale w zanieczyszczonych przez nie wodach albo na warzywach. Salmonella u dorosłych ma podobne objawy jak u dziecka, ale u maluchów może nieco inaczej przebiegać. Najczęstsze objawy Salmonelli to: ból brzucha, gorączka, biegunka i wymioty, a także ogólne złe samopoczucie.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella w partii żółtego sera:
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
źródło: gov.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.