Opublikowany przez: Kasia P. 2014-07-16 07:56:16
Kompot z gruszek:
Składniki:
4 kg gruszek ( twarde nie dojrzałe )
cukier
kwasek cytrynowy
goździki
woda ( najlepiej źródlana )
Wykonanie KROK PO KROKU:
Gruszki myjemy,obieramy z skórki wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Gruszki wkładamy do słoików 1,75 l ( do połowy ) i wsypujemy 6 łyżek cukru,szczyptę kwasku cytrynowego oraz po jednym goździku do każdego słoika.Zalewamy wodą,zakręcamy mocno i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 95 C. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2016.03.14 11:40
Posadziliśmy gruszę w ogrodzie choć na owoce pewnie trzeba poczekać..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.