5 października 2009 09:55 | ID: 59455
5 października 2009 11:05 | ID: 59513
5 października 2009 11:06 | ID: 59514
5 października 2009 11:25 | ID: 59522
5 października 2009 11:44 | ID: 59530
5 października 2009 12:17 | ID: 59552
5 października 2009 12:19 | ID: 59554
5 października 2009 14:10 | ID: 59650
22 października 2009 22:02 | ID: 66570
28 października 2009 14:56 | ID: 69628
28 października 2009 18:35 | ID: 69698
28 października 2009 19:09 | ID: 69705
28 października 2009 19:14 | ID: 69706
28 października 2009 19:41 | ID: 69718
28 października 2009 19:49 | ID: 69719
Zobacz, jak je jeść, żeby nie cierpieć u dentysty
Należy wybierać słodycze, które najszybciej rozpływają się w ustach - twierdzi Lee Weinstein stomatolog z Scottsdale.
Zdaniem lekarzy najzdrowsze są gumy bez cukru oraz słodycze z cukrem brzozowym. Pomagają one nawet w zapobieganiu próchnicy. Godne polecenia są także słodycze w proszku, które położone bezpośrednio na języku, rozpuszczają się zanim bakterie zdążą zaatakować nasze zęby.
Za bezpieczną uznawana jest także czekolada,zwłaszcza gorzka. Zawiera ona duże ilości wapnia, który chroni szkliwo. Lepiej jednak zjeść kilka kawałków od razu, niż podjadać co kilka godzin. I co najważniejsze - czekolada musi być z lodówki.
Po rozpuszczeniu wtapia się w szczeliny naszego uzębienia, a to już nie jest zdrowe - ostrzega dr Girish Herekar.Znacznie groźniejsze są cukierki z nadzieniem. Przez znajdujące się w nich kawałki owoców lub orzechów można poważnie uszkodzić sobie uzębienie. Niebezpieczne są także galaretki i słodycze do żucia, ponieważ bardzo długo się rozpuszczają, a to sprzyja rozwojowi bakterii.
Najgroźniejsze są jednak lizaki. Po ich zjedzeniu cukier najdłużej pozostaje na zębach. Trzeba koniecznie przynajmniej wypłukać usta - powiedział Ron Schefdore, stoamatolog z Celebrity Smiles.
Sfora.pl
28 października 2009 20:17 | ID: 69725
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.