ja swój sprawdzony przepis na pierniczki mam ze strony dra oetkera :
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżki wody
100 g płynnego miodu
150 g cukru pudru
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki kakao
1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
500 g mąki
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody, połączyć z miodem, cukrem, solą, masłem, jajkiem, kakao, przyprawą korzenną - wymieszać mikserem. Mąkę przesiać i dodać do masy. Ciasto zagnieść rękoma do jednolitej konsystencji, gotowe ciasto umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać foremką ciasteczka o różnych kształtach. Można również zastosować szablony z kartonika. Ciastka piec 10-15 minut w temperaturze 170 stopni i piekarnik przed włożeniem pierniczków powinien być podgrzany.
U mnie strojeniem pierniczków zajmują sie dzieci. Kupuje im lukry, posypki, pisaki cukrowe :)