Kiedyś miała, zrobiłam i schrzaniłam. Mąż wczoraj kupił i mam problem, jak za nie się zabrac aby wyszły pyszne? Czekam na Wasze pomysły.
27 września 2012 22:22 | ID: 835592
A jeszcze lepsza w zestawieniu z polędwiczkami i grillem :)
O tak:-).Pyszne są!
28 września 2012 23:16 | ID: 836139
A jeszcze lepsza w zestawieniu z polędwiczkami i grillem :)
O tak:-).Pyszne są!
Tylko z musztardą też nie można przesadzić, żeby na grillu się nie spaliła :)
7 października 2012 13:12 | ID: 841537
Dijon chyba generalnie do wieprzowiny bardzo dobrze pasuje. WIęc i do polędwiczek ;)
7 października 2012 23:48 | ID: 841885
Dijon pasuje do każdego mięsa - ten jej charakterystyczny mocny smak, genialna sprawa :)
A z polędwiczkami to trzeba uważać i z tą musztardą, bo można przesadzić i stłumić za bardzo smak samego mięsa.
9 października 2012 23:46 | ID: 843298
Oczywista oczywistość. Dijon jest dość ostry. Przesadzimu to będziemy jeść dijon z polędwiczką, a nie polędwiczkę z dijon :P
10 października 2012 21:56 | ID: 844064
Wiesz tutaj też nie moża być ortodoksem :) W kuchni ja wyznaję zasadę, że trzeba eksperymentować i się bawić, np. zamiast musztardy można by posmarować mięso, czy ja wiem... chrzanem - też mgło by wyjść super :)
13 października 2012 20:22 | ID: 845627
Z chrzanem myślę, że też wyjdzie zacnie. A można uchodować sobie własny w ogródku. O co z musztardą ciężej :P
14 października 2012 23:28 | ID: 846087
Robiłam dzisiaj na obiad polędwiczki wieprzowe.
Zamarynowałam na noc w pieprzu,soli i wegecie.
Pokroiłam w plasterki lekko rozbiłam tłuczkiem,obtoczyłam lekko w mące,polędwiczki podsmażyłam na patelni,przełożyłam do żaroodpornego naczynia,w między czasie na 2 łyżkach masła poddusiłam na patelni pieczarki z cebulą i czosnkiem,dodałam szklankę bulionu,trochę magi,śmietanę 18% łaciatą,koperek i zagęściłam łyżką mąki ziemniaczanej.Zalałam tym wszystkim polędwiczki,wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekłam ok 15min.Pychota....czysta improwizacja:))
22 października 2012 21:31 | ID: 850121
Ale właśnie takie improwizacje są najlepsze :)
Szczególnie jeśli chodzi o polędwiczki, bo do tego mięsa pasuje wiele składników, chociażby tak jak u Ciebie: pieczarki, cebula plus sos z bulionu :)
Powiem, Ci że świetny pomysł na obiad :)
27 października 2012 23:10 | ID: 852807
Hmmm... ślinka pociekła. Patent Kamili trafia na listę must-do ;)
28 października 2012 21:47 | ID: 853127
Teraz w reklamch z Pascalem i Okrasą jest propozycja przyrządzenia polędwiczek wieprzowych - widziałyście? Które fajniejsze?
29 października 2012 20:45 | ID: 853547
Hmm... chyba tej reklamy nie widziałam. Możesz coś przybliżyć?
29 października 2012 21:25 | ID: 853580
no właśnie nie pamiętam - wiem, że jeden z przepisów to były roladki, ale drugi... za nic nie przypomnę sobie
30 października 2012 21:04 | ID: 854129
No to dużo sobie nie przypomniałaś, hehe ;) Będzie trzeba poguglać, może gdzieś to leży ;)
30 października 2012 23:17 | ID: 854265
Leciało w tv - no ale mniejsza z tym, pomysłów na roladki jest całkiem sporo :)
13 listopada 2012 20:41 | ID: 862317
Roladki to najlepsze są klasyczne - takie "śląskie" - niebo w gębie ;)
25 listopada 2012 10:54 | ID: 868528
Ja ostatnio znalazłam wspaniały przepis na polędwiczki.
Marynata to czosnek oliwa z oliwek i zioła prowansalskie i sól ziołowa. Polędwicę w całości marynujemy i najlepiej odstawić ją do lodówki. Min. 4 godz. żeby mięsko dobrze przeszło.
Polędwicę podsmażamy na złoto, z każdej strony, następnie kroimy w plastry ok 3-4 cm wykładamy do naczynia do zapiekania i kładziemy świeżą bazylię, plasterek pomidora i mozarelli posypujemy pieprzem i solą - najlepiej świeżo zmielonymi :P Zapiekamy 20 min.
Życzę smacznego
25 listopada 2012 13:29 | ID: 868595
Ja robię tak : kroje poledwiczki ok 1,5 cm, smaze na rozgrzanej patelni z obu stron, wkladam do naczynia zaroodpornego sole i pieprze z obu stron na to klade boczek wedzony i plasterek sera plesniowego. Wkładam do piekarnika na 20 minut zapiekam. temperatura piekarnika 90 stopni. Poledwiczki są super pyszne i soczyste :)
21 lutego 2013 16:41 | ID: 914946
j apolędwiczki robiłam po białowiesku ;) duszone w winie a najlepiej w żubrówce ;)
Kroję je na ok 5 cm kawałki delikatnie sole i pieprzę, obtaczam w mieszance gorczycy i ziół prowansalskich delikatnie obsmazam a póżniej to wszystko do gara podlewam odrobiną wody i wina wytrawnego lub żubrówki i dusze do miekkości i do tego opiekane ziemniaczki....hmmm....pycha ale dokładny przepis musze znalesc bo wydaje mi sie ze o czyms zapomnialam ;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.