Podobno te herbaty są doskonałe w walce z dodatkowymi kilogramami, mają masę dobrych właściwości.
Np:
Zielona herbata to produkt w którym liście herbaty nie zostały poddane procesowi fermentacji. Herbata czerwona powstaje z liści częściowo sfermentowanych.
Dzięki niecałkowitej fermentacji obydwa rodzaje herbat zawierają duże ilości bardzo aktywnych związków należących do grupy katechin oraz teinę. Udowodniono, że zarówno katechiny jak i teina przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej, dlatego rośliny zawierające duże ich ilości są naturalnymi preparatami odchudzającymi. Mechanizm działania katechin oraz teiny polega na zwiększeniu stężenia w organizmie noradrenaliny – hormonu odpowiedzialnego za zwiększone wytwarzanie energii pochodzącej ze spalania tłuszczu. Wyniki badań przeprowadzonych w Japonii dowodzą, że regularne stosowanie zielonej i czerwone herbaty prowadzi do redukcji masy ciała obwodu talii oraz ilości tkanki tłuszczowej zalegającej w organizmie.
Dodatkowym czynnikiem zachęcającym do stosowania zielonej lub czerwonej herbaty jest fakt, że wspomniane wyżej katechiny są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli związków wyłapujących wolne rodniki – bardzo szkodliwe substancje odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia i wzrost ryzyka występowania niektórych nowotworów. vitalia.pl
Kto z Was pije tego typu herbaty? Czy działają tak jest to opisane?