Ostatnio przed zakupem (szczególnie jogurtów) patrzę czy w jego składzie nie ma żelatyny wieprzowej i skrobi modyfikowanej. Jeśli jest - nie kupuję danego produktu. A jak to jest u Was?
5 listopada 2011 04:59 | ID: 675039
Powiem tak, kiedys przykładałam do tego wieksza wage...
Teraz gdy wszystko jest nafaszerowane chemia i idac na zakupy, chce szybko je zrobic i wyjsc, ciezko stanac przy kazdym produkcie i czytac.
Ale zelatyne wieprzowa omijam szerokim łukiem... :)
Najczesciej w domu dopiero czytam skład...
5 listopada 2011 12:37 | ID: 675253
Gdy widzę żelatynę wieprzową i bezoesan sodu to taki produkt u mnie nie ma szans!
5 listopada 2011 20:53 | ID: 675520
Ja natomiast wyznaję zasadę, że wszystko jest szkodliwe w dużych ilościach... i odwrotnie. Nie nie jest w stanie zaszkodzić gdy zjada się niewielkie ilości (troszkę uogólniam, gdyż są substancje, które niestety potrafią kumulować się w naszym organizmie i gdy zostanie przekroczona ich dopuszczalna norma może być nieciekawie). Z drugiej strony - na coś trzeba umrzeć...
5 listopada 2011 21:14 | ID: 675537
Nie zwracam na to uwagi.
5 listopada 2011 22:58 | ID: 675610
a co jest nie tak z żelatyną ?
6 listopada 2011 22:46 | ID: 676035
a co jest nie tak z żelatyną ?
Też nie wiem nic o właściwościach szkodliwych. Gdy nagłośniono BSE - wtedy ludzie się bali ale teraz? Żelatyna jest dobra na stawy
7 listopada 2011 10:47 | ID: 676274
Zarówno żelatyna, jak i skrobia modyfikowana (chemicznie) E1422 nie są szkodliwe. Są to często stosowane zagęstniki do różnych produktów. Pytanie tylko: po co stosuje się je w jogurtach? Otóż po to, żeby szybciej i łatwiej uzyskać właściwą konsystencję jogurtu. Prawdziwy jogurt (dużo jest ich na rynku) natomiast to naturalny skrzep z mleka, powstały w wyniku działalności odpowiednich szczepów bakterii. Jeśli stosuje się szczepy bakterii w odpowiedniej ilości i rodzaju, to nie ma potrzeby stosowania zagęstników.
10 listopada 2011 00:09 | ID: 678620
Zarówno żelatyna, jak i skrobia modyfikowana (chemicznie) E1422 nie są szkodliwe. Są to często stosowane zagęstniki do różnych produktów. Pytanie tylko: po co stosuje się je w jogurtach? Otóż po to, żeby szybciej i łatwiej uzyskać właściwą konsystencję jogurtu. Prawdziwy jogurt (dużo jest ich na rynku) natomiast to naturalny skrzep z mleka, powstały w wyniku działalności odpowiednich szczepów bakterii. Jeśli stosuje się szczepy bakterii w odpowiedniej ilości i rodzaju, to nie ma potrzeby stosowania zagęstników.
Dokładnie, dlatego szukam jogurtów bez żelatyny, bo co naturalne to zdrowsze;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.