Składniki :
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromatu waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- pół tabliczki czyli 50 g lub więcej jak kto woli
Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując [ jeżeli dodamy za dużo na raz - masa się zwarzy ]. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku i aromat - zmiksować. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać z masą.
Z ciasta lepić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nie za blisko siebie. Lekko spłaszczyć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.