Coraz więcej produktów spożywczych w swoim składzie ma substancje bez nazw, a o symbolach zaczynających się od litery "E". Niektóre z tych składników nie szkodzą zdrowiu, ale niestety nie wszystkie. Oto opis najczęściej stosowanych w produktach spożywczych "E":
E220- czyli siarczyn sodu - powoduje,że produkt spożywczy ma ładny wygląd, zbyt duża ilość E220 jest jednak szkodliwa.
E110 - trwają badania nad wpływem tej substancji na zdrowie, lepiej do czasu ogłoszenia wyników badań unikać produktów z tą substancją.
E621- czyli glutaminian sodu. Dodawany do potraw azjatyckich oraz produktów gotowych. To wzmacniacz smaku - nadaje smak podobny do rosołu.Niestety duża grupa ludzi jest na niego uczulona - objawy to bóle kończyn, mdłości.
E200- kwas sorbowy. Stosowany w daniach gotowych, dodawany do sałatek jarzynowych czy ziemniaczanych. Ma za zadanie hamowanie rozwoju pleśni i drożdży. Szkodliwa dawka E200 to 15 gram - aby uzyskać tą ilość należałoby np. zjeść około 7 kg gotowej sałatki jarzynowej zawierającej tą substancję.
E322- emulgator np. lecytyna - nie szkodzi zdrowiu.
Czy robiąc zakupy zwracacie uwagę ile i jakich "E" zawiera dany produkt?