"Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Maleńkie zarodki kryją w sobie cenne białka, zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz cynk, selen, lit, chrom, a zawartość tłuszczu jest tu śladowa. Zjadając je razem z nasionkiem i jego łuską zaopatrujemy się w substancje wspomagające trawienie i elementy bioaktywne. Świeże kiełki zawierają wystarczająco dużo witamin i minerałów, aby zlikwidować wszelkie ich niedobory w organizmie. "
Lubicie? Jecie? My z Karolą się rozsmakowałyśmy w nich!
źródło: http://zdrowejedzenie.blox.pl/2010/07/Dlaczego-warto-jesc-kielki.html
zdjęcie: http://www.kielki.info/