Kochani pytanie jak w tytule. Zostało mi pół sporego kabaczka. Smażony w panierce już jedliśmy. Co innego mogę z niego przyrządzić? Byle nie było zbyt drogie i pracochłonne :)
16 października 2013 11:28 | ID: 1030351
ja bym zrobiła jakąś zapiekankę np. z mięsem mielonym
16 października 2013 12:48 | ID: 1030392
Zupa krem z cukinii robi u nas furorę,albo placki takie jak ziemniaczane tylko z cukinii.
16 października 2013 12:54 | ID: 1030399
nie lubię ani cukini , ani kabaczka ...
16 października 2013 12:58 | ID: 1030402
Zupa krem z cukinii robi u nas furorę,albo placki takie jak ziemniaczane tylko z cukinii.
Jak się robi zupę krem z cukinii? Daj przepis
Ja robię z makaronem: makaron gotuję, 25 dkg boczku wędzonego podsmażam, 3 kabaczki (małe) kroję w plastry, 2 kostki rosołowe kruszę, 3 ząbki czosnku i podsmażam. otem wszystko razem do jednego garnka i jest super obiad, szybki i smaczny
16 października 2013 12:58 | ID: 1030403
ja bym zrobiła jakąś zapiekankę np. z mięsem mielonym
A dasz mi dokładny przepis? :)
16 października 2013 12:59 | ID: 1030404
Zupa krem z cukinii robi u nas furorę,albo placki takie jak ziemniaczane tylko z cukinii.
Jak się robi zupę krem z cukinii? Daj przepis
Ja robię z makaronem: makaron gotuję, 25 dkg boczku wędzonego podsmażam, 3 kabaczki (małe) kroję w plastry, 2 kostki rosołowe kruszę, 3 ząbki czosnku i podsmażam. otem wszystko razem do jednego garnka i jest super obiad, szybki i smaczny
Ewka ciekawy i prosty przepis. Coś do tego podajesz czy sama cukinia?
Też chcę przepis na zupę krem. :)
16 października 2013 13:01 | ID: 1030406
Z cukinii można wszystko :) Zupa krem prosta i pyszna (u nas dziś na obiad :)), placki cukiniowe jak zmieniaczane - potwierdzam słowa Kamili - rewelacyjne i co najważniejsze dużo szybciej można je zrobić, bo nie ma tyle obierania. Plastry cukinii zapiekane z mięsem mielonym z kurczaka, pomidorem, serem i majonezem są świetne jako przekąska. Można też zrobić tradycyjne leczo z kiełbasą, albo usmażyć plastry w cieście naleśnikowym. Narazie tyle, co pamiętam. Mamy swój ogród i u nas cukinia rządzi w kuchni od sierpnia. Przy okazji jeśli któraś z Was miałaby więcej tego warzywa warto pokusić się o przyrządzenie keczupu na zimę. Pyszny i co najważniejsze bez tej całej chemii, którą można znaleźć w gotowych produktach.
16 października 2013 13:03 | ID: 1030408
Zupa krem z cukinii robi u nas furorę,albo placki takie jak ziemniaczane tylko z cukinii.
Jak się robi zupę krem z cukinii? Daj przepis
Ja robię z makaronem: makaron gotuję, 25 dkg boczku wędzonego podsmażam, 3 kabaczki (małe) kroję w plastry, 2 kostki rosołowe kruszę, 3 ząbki czosnku i podsmażam. otem wszystko razem do jednego garnka i jest super obiad, szybki i smaczny
Ewka ciekawy i prosty przepis. Coś do tego podajesz czy sama cukinia?
Też chcę przepis na zupę krem. :)
Nic więcej nie dodaję, nawet innych przypraw nie potrzeba
16 października 2013 13:07 | ID: 1030409
Żebyście zbyt długo nie musiały na przepis czekać to ja wtrące swoje trzy grosze i napiszę jak robię swoją zupę. Jedną dużą cebulę obieram i kroję drobno, jedną dużą lub dwie małe cukinie obieram, wyrzucam pestki i kroję na około 2 centymetrowe kostki. Do dużego garnka wlewam na dno trochę oleju i podsmażam cebulę żeby się zeszkliła, dorzucam cukinię i tez chwilę podsmażam. Zalewam wodą żeby przykryć warzywa i dorzucam kostkę rosołową drobiową. Doprawiam dosypując około pół łyżeczki soli i trochę pieprzu mielonego, można też dodać czosnku granulowanego. Jak warzywa się rozgotują rozdrabniam blenderem, dodaję sporo koperku suszonego albo świerzego (jak mam) i jeszcze chwilkę gotuję. Najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego :)
16 października 2013 13:13 | ID: 1030414
Z cukinii można wszystko :) Zupa krem prosta i pyszna (u nas dziś na obiad :)), placki cukiniowe jak zmieniaczane - potwierdzam słowa Kamili - rewelacyjne i co najważniejsze dużo szybciej można je zrobić, bo nie ma tyle obierania. Plastry cukinii zapiekane z mięsem mielonym z kurczaka, pomidorem, serem i majonezem są świetne jako przekąska. Można też zrobić tradycyjne leczo z kiełbasą, albo usmażyć plastry w cieście naleśnikowym. Narazie tyle, co pamiętam. Mamy swój ogród i u nas cukinia rządzi w kuchni od sierpnia. Przy okazji jeśli któraś z Was miałaby więcej tego warzywa warto pokusić się o przyrządzenie keczupu na zimę. Pyszny i co najważniejsze bez tej całej chemii, którą można znaleźć w gotowych produktach.
Keczup z cukinii???
16 października 2013 13:28 | ID: 1030420
Z cukinii można wszystko :) Zupa krem prosta i pyszna (u nas dziś na obiad :)), placki cukiniowe jak zmieniaczane - potwierdzam słowa Kamili - rewelacyjne i co najważniejsze dużo szybciej można je zrobić, bo nie ma tyle obierania. Plastry cukinii zapiekane z mięsem mielonym z kurczaka, pomidorem, serem i majonezem są świetne jako przekąska. Można też zrobić tradycyjne leczo z kiełbasą, albo usmażyć plastry w cieście naleśnikowym. Narazie tyle, co pamiętam. Mamy swój ogród i u nas cukinia rządzi w kuchni od sierpnia. Przy okazji jeśli któraś z Was miałaby więcej tego warzywa warto pokusić się o przyrządzenie keczupu na zimę. Pyszny i co najważniejsze bez tej całej chemii, którą można znaleźć w gotowych produktach.
Keczup z cukinii???
Nom, ja robię co roku, jest pycha, można go też używać jako bazę do szybkiego sosu do makaronu, kiedy nie ma czasu gotować. Wrzucam odnośnik do przepisu, bo nie chce mnie się przepisywać, a widzę, że nie ma możliwości kopiuj-wklej, albo ja nie umiem...
16 października 2013 13:30 | ID: 1030421
Przenosi mnie na Twojego bloga...
16 października 2013 13:34 | ID: 1030424
Przenosi mnie na Twojego bloga...
I na dole jest przepis
16 października 2013 13:39 | ID: 1030426
16 października 2013 13:40 | ID: 1030427
Przenosi mnie na Twojego bloga...
I na dole jest przepis
A już mam :)
16 października 2013 13:56 | ID: 1030440
Pierwszy raz zrobiłam z cukini "dżem pomarańczowy". Pycha.
16 października 2013 13:59 | ID: 1030443
Pierwszy raz zrobiłam z cukini "dżem pomarańczowy". Pycha.
To podziel się przepisem, u mnie jeszcze cukinie czekają na zjedzenie :)
16 października 2013 14:45 | ID: 1030463
ja bym zrobiła jakąś zapiekankę np. z mięsem mielonym
A dasz mi dokładny przepis? :)
nie mam:)
16 października 2013 14:47 | ID: 1030464
Pierwszy raz zrobiłam z cukini "dżem pomarańczowy". Pycha.
To podziel się przepisem, u mnie jeszcze cukinie czekają na zjedzenie :)
Przepis znalazłam w internecie. Moje proporcje:
2,5kg obranej i usunięte środki cukinii (ja starłam na dużych oczkach robotem.Można w drobną kostkę) 0,5kg cukru 2 galaretki (wg uznania, ja wzięłam pomarańczowe) 2,5-3 łyżeczek kwasku cytrynowego pół olejku do ciast (ja-pomarańczowy)
Najpierw rozgotować cukinię, dodać cukier i dalej smażyć, aż cukier się rozpuści i zagęści się masa. Na koniec kwasek. Mozna doprawić albo kwaskiem albo cukrem. Na koniec wsypać galereki i jeszcze pogotować przez kilka minut. Gorące wkładać do słoików. Nie pasteryzować.
16 października 2013 17:06 | ID: 1030515
Cukinię dodaję do marokańskiego tadżinu, pycha!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.