Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
30 sierpnia 2018 06:30 | ID: 1429167
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
30 sierpnia 2018 12:23 | ID: 1429187
Z wczorajszych zebranych malinek na działce wyszły mi 4 słoiczki we własnym sosie i 3 pojemniczki natki pietruszki...
4 września 2018 17:25 | ID: 1429581
Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..
4 września 2018 17:27 | ID: 1429584
Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..
U nas przed niedzielą ostatnie ogórki zerwaliśmy, mam jeszcze na mizerię a malinki też u nas dojrzewają...
5 września 2018 07:30 | ID: 1429627
Mamy jeszcze nadmiar pomidorów ale już ich nie przetwarzam, zakończyła sie "akcja śliwki" - zrobiłam kompoty, powdłs, śliwki w occie i we własnym soku.
5 września 2018 07:36 | ID: 1429628
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
5 września 2018 08:21 | ID: 1429633
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
5 września 2018 10:37 | ID: 1429644
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Moja ciocia w ogóle cukru nie daje i lepiej jej się przechowują.
5 września 2018 12:24 | ID: 1429664
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
Ja również pasteryzuje...
5 września 2018 12:50 | ID: 1429668
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
Ja również pasteryzuje...
Ja gorące nakładam. .
5 września 2018 22:59 | ID: 1429708
I my nigdy nie pasteryzujemy tylko gorące nakładamy i słoiki z dżemem stawiamy do góry dnem...Cukier dajemy na "oko" i dobrze się przechowują i bardzo dobre są, jak mawiają nasi wnukowie...
16 września 2018 16:21 | ID: 1430690
Kolejne 12 słoików dżemu jabłkowego złożone...
16 września 2018 18:02 | ID: 1430697
Mialam zakiszony cały garnek ogórków. I dzisiaj przełożyłam je do słoików. Dodałam też koper, chrzan i czosnek z kiszenia i zalałam kiszoną wodą. Zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Mam 5 dużych słoików. Niby niewiele ale zawsze to coś. Bo boję się trzymać kiszone w kuchni. Niech sobie stoją. Jak będzie konieczność do salatki, to wyjmę.
21 września 2018 20:34 | ID: 1431106
Zakończyłam ( chyba sezon przetworów), Dzisiaj zrobiłam ostatnie słoiczki buraków na zupę.
23 września 2018 18:20 | ID: 1431159
To nie był koniec przetworów. Z zielonych pomidorów ( tych samosiejek) zrobiłam salatkę warzywną. Jutro zapasteryzuję. I może jeszcze zrobię dynię w occie.
23 września 2018 20:47 | ID: 1431165
Ja jutro biorę się za paprykę potem czekają jeszcze buraczki i czarny bez..
23 września 2018 20:48 | ID: 1431166
Ach i jeszcze szczaw dostałam od mojej mamy.. będę przerabiać w słoiki
26 czerwca 2019 13:57 | ID: 1448141
I kolejny rok na robienie zapasów na zimę, ja już mam chyba z 10 słoiczków szczawiu, 8 słoiczków truskawek i 7 pojemników koperku... Córce wcześniej daliśmy 3 słoiczki szczawiu i synowej oraz 3 słoiczki truskawek dla Bartusia...
26 czerwca 2019 14:38 | ID: 1448146
No to ja xaczezac od syropu z mniszka. Dodałam jeszcze dwa pudełka mrożonego koperku.. i to na razie na tyle..
26 czerwca 2019 14:39 | ID: 1448147
Ja w tym roku nie robię , bo owoce drogie nie opłaca się, może śliwki będątańsze tozrobię dzemu
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.